Poslodavci, educirajte se! 17. listopada 2016. godine

Uz redovno poslovanje kojim se svi mi bavimo, bez obzira na struku i djelatnosti koje su predmet našeg poslovanja, nezaobilazan dio poslovanja je reguliranje radno-pravnih odnosa.

Iznenadni odlazak nekoga od članova vašeg tima sigurno će na određeni period poremetiti vaše poslovanje i utjecati na posao. Činjenica je da se u tom trenutku fokusiramo na to kako će se posao obavljati bez te osobe i već razmišljate i planirate o zapošljavanju nove osobe kako bi se posao mogao nesmetano obavljati dalje. I to je u redu. Međutim, neophodno je posvetiti dužnu pažnju i odnosu koju prestaje s radnikom koji odlazi. Greške u vašim koracima i proceduri otkazivanja bilo od strane radnike, posebice otkazivanje od strane poslodavca, mogu također utjecati na vaše poslovanje.

Ukoliko ste poslodavac, educirajte se! Već pola posla ste obavili ukoliko ste svjesni da je radno pravo područje u kojem vrlo lako možete napraviti grešku u koracima. Ukoliko ste toga svjesni tada ćete vrlo vjerojatno zatražiti i pomoć i osigurati da vaše postupanje bude u potpunosti u skladu sa zakonom.

Kako bi s pravne strane olakšali snalaženje u poslovnoj praksi, naše je odvjetničko društvo sredinom studenog 2016. godine organiziralo interaktivnu, custom-made radionicu ciljanoj skupini poslodavaca. Radionica je bila fokusirana na konkretno rješavanje specifičnih problema s kojima se u svom poslovanju kao poslodavci redovito susreću. Prisutni su tako imali priliku unaprijediti znanje kroz tumačenja zakona, preporuke i ponuđena potencijalna rješenja kako bi im s pravne strane olakšali snalaženje u poslovnoj praksi.

Cilj edukacije bio je naučiti poslodavce da prepoznaju situacije koje u praksi od njih zahtijevaju povećani oprez, osvijestiti važnost postupanja u skladu sa zakonom propisanom procedurom, znati da postoje tzv. “rupe u zakonu” i da je možda baš njihova situacija svojevrsna rupa u zakonu, Na zahtjev okupljenih poslodavaca obradili smo teme od njihovog uskog interesa kao što su zabrana natjecanja radnika s poslodavcem, ulaganje u obrazovanje radnika, što učiniti ukoliko radnik ne želi odraditi otkazni rok, može li se ili ne može radnika premjestiti na drugo mjesto rada odnosno u drugu poslovnicu poslodavca, koji su to lakši a koji teži i najteži prekršaji poslodavca i koje su zakonom zaprijećene kazne za prekršaje.

Na radionici smo također trudili se približiti poslodavcima na koji način sastaviti neke specifične odredbe ugovora o radu kako bi se osiguralo riješenje za neke nepovoljne situacije koje se u praksi ponavljaju. Pored toga, prolazili smo i kroz primjere iz sudske prakse kako bi se stekao dojam na koji način sudovi pristupaju konkretnim problemima koji se događaju u sferi radno pravnih odnosa.