Hrvatska – Atraktivna i poželjna destinacija za investicije 05. ožujka 2018. godine

Prvo izdanje izvještaja Global Tourism Locations of the Future 2017/2018 (Globalne turističke destinacije budućnosti), vodeće britanske publikacije Financial Timesa za biznis fDi Magazine, uvrstilo je Hrvatsku na visoko sedmo mjesto destinacija s najvećim potencijalom investicija u turizmu.

Između 43 svjetske turističke destinacije, Hrvatska je dobila i posebno priznanje „Editor’s Choice Awards“ kao jedna od zemalja s najvećim napretkom u području unaprjeđenja turističke infrastrukture, smještaja, inicijativa za razvoj turizma te za investiranje u hotele i kruzing turizam. Kada su u pitanju posebni oblici turizma, Hrvatska se posebno ističe kao destinacija filmskog turizma.

U 2018. godini Hrvatska očekuje 15 posto više investicija u turizmu u odnosu na 2017. godinu, a gotovo 40 posto više nego 2016. godine. Takve najave najbolji su pokazatelj da je Hrvatska osim što je atraktivna turistička destinacija, atraktivna i za dobre i kvalitetne investicije.

Ukupna vrijednost očekivanih investicija u turizmu u 2018. iznosi 940 milijuna eura, od čega se 628 milijuna eura odnosi na ulaganja u privatnom sektoru, a 311 milijuna eura ulaganja u javnom sektoru. Najavljene investicije u privatnom sektoru uključuju ulaganja u hotele, kampove, zdravstveni turizam, nautiku i ostale vrste smještajnih objekata, sadržaje i atrakcije, a investicije u javni sektor uključuju ulaganje u centre za posjetitelje, plaže, šetnice itd.  Usporedbe radi, investicije u 2017. iznosile su 817 milijuna eura, a 2016. godine 676 milijuna eura.

Turizam je veoma važan za hrvatsko gospodarstvo, izravno i neizravno doprinosi od 10 do 18 posto BDP-u Hrvatske.  Zbog izuzetnog položaja, Hrvatska bilježi značajan napredak investicija i u drugim sektorima poput farmaceutske proizvodnje i istraživanja i razvoja u farmaceutskoj industriji te IT sektoru dolaskom giganta poput IBM-a.

Na popisu fDi Magazine-a našlo se i Međimurje koje je u konkurenciji između 146 lokacija uvršteno na visoko sedmo mjesto top 10 malih europskih gradova i regija budućnosti s manje od 1,5 milijuna stanovnika, i to u kategoriji kvalitete strategije za privlačenje stranih ulaganja.

Višegodišnji sustavni rada na privlačenju ulaganja, promicanje međimurskog gospodarstva i jačanje poduzetničkog okruženja rezultat su dobivenog priznanja. Geografski položaj, visoka razina komunalne infrastrukture, efikasna javna uprava i prije svega izuzetno radišni ljudi prednosti su Međimurja u odnosu na druge regije koje će zasigurno pridonijeti novim ulaganjima.